Är Adwords lönsamt?

google-adwordsÅr 2013 tjänade Google 2664kr – varje sekund. När sökmotorn en gång startades fanns inte någon större idé gällande hur de skulle tjäna pengar. Det har vuxit fram över tid och detta minst sagt extremt bra. Efter 15 år som sökmotor (år 2013) kunde de visa upp detta enorma resultat.

Till mycket stor del handlar det om hur de byggt upp sitt system och anpassat det för maximal konvertering. Idag är det alltså extremt lönsamt för Google. Men det kan vara nästan lika lönsamt för de företag som använde sig av annonssystemet. Om det blir lönsamt eller inte beror självklart på vilka ord man satsar på. Men främst handlar det om att följa utvecklingen, hitta högkonverterande ord och utvärdera, utveckla och undersöka vad som fungerar bäst. Analysen är grunden.

Räkna på produkten

Om ditt företag enbart har en enda produkt blir det väldigt enkelt att räkna på om annonseringen är försvarbar eller inte.

Ex: Ett företag har en enda produkt som säljs för 100kr exl. moms. Inköpspriset är 40kr vilket alltså skapar en vinst på 60kr per enhet.

Vid annonsering i Adwords kostar det 5kr per klick på ordet ”Min produkt”, (då Min Produkt står för den produkt som företaget säljer). För varje person som Google dirigerar in på webbplatsen får alltså företaget betala 5kr.

Genom analys av besöksantal och köpstatistik har företaget till stor sannolikhet redan tidigare konverteringsgraden uträknad. Med det menas hur många personer som besöker webbplatsen som sedan väljer att genomföra ett köp. Om konverteringsgraden är 10% betyder det att det behövs 10 besökare för att ett köp ska ske. Om tio besökare köps via Adwords innebär det en kostnad på 50kr. I och med att vinsten per såld enhet är 60kr skulle det alltså vara lönsamt. Detta om man tittar rent ekonomiskt på det. Det är däremot mycket få företag som är beredda att offra så stor del av marginalen på produkten för att få en enda produkt såld.

Nu ska tilläggas att besökare har större benägenhet att köpa en produkt hos en E-butik efter att klickat på en annons än om man råkar surfa in på sidan av ”misstag”. Fördelen med E-butiker är det går att följa klicken och därmed se om ett klick har genererat en försäljning. En rekommendation är därför att genomföra en kampanj på några tusen kronor enbart för att se hur stor försäljning som skett tack vara annonserna och därefter avgöra om man ska fortsätta eller inte.

En E-butik som har många olika produkter får göra ett snitt på ordervärdet. Är det ett genomsnittligt ordervärde på 500kr är det den siffran man får räkna med.

Svårast med jämförelsesidor

Flera företag som arbetar med jämförelsesidor har kontaktat oss och bett om hjälp med Adwordskampanjer. Frågan kommer då självklart upp – kommer det vara lönsamt?

I detta fall är det betydligt svårare att svara på frågan.

Vi kan visa ett exempel från Sverigekontanter.se (med tillåtelse). På webbplatsen recenseras ca 80 olika kreditgivare. Genom samarbete med vissa av dem kan företaget bakom sidan få pengar för den reklam som finns på sidan.

kreditgivareBilden kommer från den sida på webbplatsen som jämför privatlån och visar hur många poäng som de olika låneföretagen fått i deras respektive recension. Det är här problemet blir tydligt.

För det första är det inte säkert att företaget får marknadsföringspengar från alla dessa bolag. Det kan alltså innebära att man köper besökare via Adwords som kommer in på sidan, läser en recension, och sedan tecknar lån hos ett bolag som inte betalar för att få vara med på webbplatsen.

Många offertsidor ex. Offerta.se samarbetar enbart med de företag som betalar för att vara med på sidan vilket är logiskt. De får ju ändå marknadsföring. Men på jämförelsesidor gällande lån eller enskilda produkter är det inte ovanligt att det enbart är vissa som betalar.

För det andra är det svårare att spåra konverteringen. Först krävs det att en person klickar på en annons.  Men sedan krävs att personen går till betalande samarbetspartners till webbplatsen och där genomför ett köp, eller i detta fall tecknar ett lån. Att lägga några tusen på att testa Adwords kan vara en bra väg att gå. Men man kan då enbart jämföra resultatet mot tidigare förtjänst. Det är mycket svårt att veta om ökad förtjänst kommer från annonseringen eller om den kommer från ökad organisk trafik eller ökad konvertering.

Hjälp på vägen?

Xpress hjälper företag att komma igång med Adwordskampanjer och har kurser för de som i framtiden vill jobba med detta inhouse. Är det större kampanjer rekommenderar vi däremot att man anlitar oss och låter oss sköta kampanjerna. Framförallt handlar det om effektivisering. Att annonsera via Adwords handlar inte bara om att sätta en budget, välja annonsord och skapa annonser. Det stora arbetet handlar om att analysera resultatet av de olika kampanjerna och se vad som ger bäst resultat.

Adwords kan vara ett mycket starkt redskap inom marknadsföring. Men det kan också vara ”pengar i sjön”. Med löpande statistik och tydliga mål låter vi våra kunder tjäna pengar på sina kampanjer. Du vet vad du spenderat – och vad du tjänat på det. Hur många andra marknadsföringsvägar är lika tydliga?

Välkommen in på en kaffe och en pratstund där vi visar vad vi kan göra. Både kaffet och råden är gratis. Vill du sedan tjäna pengar hjälper vi till med det också.