WordPress – ett av de populäraste publiceringssystemen

wp

WordPress har sedan de startade i maj 2003 utvecklats till att bli ett av de största verktygen för publicering av hemsidor och stöder idag ett flertal språk.

I Sverige startade man upp en supportdel i augusti 2007 av Mattias Tengblad. På den tiden var det ingen ordning och reda då personer som använde verktygen fick leta efter svar i olika guider och bloggar. Wordpress Sverige är idag en helt fristående portal utanför projektsidan wordpress.org. Detta möjliggör en större potential att utvecklas med våra svenska användare. Wordpress Sverige har inga anställda utan allt arbete sker helt frivilligt och utan att de får betalt. Däremot finns viss sponsring av tillexempel servrar.

Deras strävan är att det aldrig ska kosta pengar för att vara medlem.

Sverigedelen är precis som för wordpress.org en community bestående av utvecklare och användare som alla jobbar gratis för eget intresse. Wordpress består av så kallad open source vilket innebär att den kan användas av vem som helst utan att det kostar något.

Ladda ner och installera

Programvaran laddar du ner och installerar själv. Det började som en ren bloggsida men har nu utvecklats till ett stort system där det finns tusentals av olika teman, plugins och widgets. Det innebär att det är bara du själv som sätter begränsningarna och tiden som du vill lägga på utveckling och design av din hemsida.

WordPress bygger på PHP och MySQL och installeras på en webbserver som är kopplad mot internet.

Som jag skrev tidigare så finns det väldigt mycket plugins och teman tillgängliga att använda för att skapa sidor för sina egna speciella behov. De mesta är gratis men det finns också möjligheter att skapa egna eller köpa på nätet. Det finns inbyggda funktioner för sökoptimering och klient portaler. De har skapats stöd för mobilernas olika operativsystem, exempel är Android, iOS, Windows phone och Black Berry.

WordPress har också stöd för taggning av exempel artiklar.

Man har genom åren jobbat hårt med att förbättra säkerheten och skyddet mot hacker attacker efter att under de första åren ett flertal gånger blivit attackerade.

När man utvecklar nya funktioner så använder man sig av en grupp av frivilliga användare till varje ny release. Alla fel som hittas skickas runt i en maillista och brukar lösas där efter. Man har under åren kört ett antal Wordcamps som är lokalt organiserade konferenser som bara handlar om saker relaterade till WordPress. Den första wordcampen hölls i San Fransisco 2006 under en dag och hade över 500 deltagare. Sedan dess har det har det varit mer än 500 liknande konferenser i olika länder och städer runt om i världen.

Om du har problem med ditt wordpress så finns den officiella supporten via wordpress.org där du hittar manualer och länkar till olika forum. Det har också under åren dykt upp ett flertal nya supportsiter i olika länder.

Några stora webbsidor som använder sig av WordPress är Herald sun, Vogue India, This is Finland, canada.com, wnba, och toyota motors Brasill.

WordPress säker hela tiden nya medhjälpare oavsett om du gillar utveckling, design eller bilder allt för att göra wordpress bättre.