Sökmotoroptimering

seo-1292322_640För att få sin hemsida så högt upp som möjligt bland sökresultaten när du ska till exempel söka på Google så använder du sökmotoroptimering.

Och självklart vill du ligga så högt upp som möjligt, för ju högre upp du ligger ju fler kommer hitta till din hemsida, vilket resulterar i mer besökare och kunder.

Det är viktigt att ha en målsättning och veta vilken målgrupp det är din hemsida vänder sig till. De är även bra att veta vad det är du vill lyfta fram för att kunna få dina besökare att göra det du vill att dom ska utföra.

Så att ha en bra placering bland de populäraste sökorden och begreppen för den rätta målgruppen är något du vill nå om du vill få en bra hemsida. Något som kan vara svårt men också är en viktig sak är att hamna bra bland är de alla sökordkombinationer som finns, vilket kan vara en svår sak att veta i förväg.

Den största sökmotorn är såklart Google och de är den sökmotorn som alla tycker är viktigast att optimera för.

Även om man oftast lägger mer pengar på andra alternativ än sökoptimeringar så kommer mer än 50% , i vissa lägen ända upp till 70%-90% av de alla besökare man har från Google. Därför är sökmotoroptimering det mest värdefulla sättet för att nå dina besökare, även de mest effektiva när de kommer till kostnaderna.

 Onpage-metoder

Sökmotorerna idag avvänder sig av olika algoritmer för att mäta vilken status en sida har på nätet.

Det finns olika metoder de använder sig av. Om vi börjar med onpage-metoder så bygger de på publicering av relevant innehåll, viktiga nyckelord högt upp på sidan, sätta HTML taggar i rubriker och ange nyckelord till bilder.

 Offpage-metoder

Om vi fortsätter med offpage-metoder så handlar det om att öka sidans tillgänglighet från andra webbplatser exempel är om många andra har länkat till din sida. Du bör också publicera sidan på t.ex. Youtube eller andra sociala medier för att få mer länkvärdigt innehåll.

 Satellitsidor

Det tredje alternativet är att skapa satellitsidor för att komplettera befintliga webbplatser. Dessa sidor leder oftast trafik till den riktiga hemsidan. Viktigt för dessa är domännamnet som bör ha anknytning till budskapet på huvudsidan.

Man jobbar mycket med att skapa inbyggda länkar i texten på dessa sidor.

Syftet med sökmotoroptimering eller SEO (search engine optimizaton) kanske inte alltid är att få så många besökare som möjligt. Det kan handla om att få besökaren att utföra saker som du vill. Viktigt är att verkligen tänka igenom och ha en strategi som beskriver vad som skall ske. Exempel kan vara att få besökaren att ladda ner något, göra ett köp eller söka kontakt.

Sökmotoroptimering är ingenting som sker över en natt utan något man jobbar med under en länge tid. Viktigt är också att förstå hur sökmotorerna fungerar när man gör sin optimering.

Detta är definitivt något man bör satsa på om man erbjuder produkter och tjänster på internet.