Smartphone OS – Operativsystemen

Smartphones har idag i stort sätt tagit över marknaden för mobiltelefoni.

Det finns ett flertal tillverkare av telefoner men endast ett fåtal av operativsystemet.

De två största är IOS och Android som dominerar marknaden.

Android var först och släppte sitt operativ 2007 medan IOS lanserade en beta i juni 2009 och en full release i september.

Under de första åren och framförallt andra och tredje kvartalet 2010 var Android störst och hade en marknadsandel på hela 43,6%.

iphone-1067985_640

Android

Android är ett öppet mobilt operativsystem som utvecklades av Android Inc. som senare blev uppköpt av Google. Android har en modifierad linux kärna och bygger på öppen källkod så därför finns det väldigt många utvecklare av applikationer.

Programvaran i apparna består av java-kod och XML. Den första mobilen som var framtagen för Android släpptes hösten 2008. En Android användare laddar ner sina appar från Google Play Store.

Under de första åren släpptes olika versioner av operativet för telefoner och surfplattor men från version 4.0 var den åter igen avsedd för båda enheterna.

Google som tidigare hette Android market är den officiella tjänsten för nerladdning av appar.

Då Android använder sig av öppen källkod finns många tredjeparts applikationer på marknaden.

Man har jobbat hårt med lokaliseringen av smartphones genom att samla in information om olika wifi accesspunkter för att plats bestämma användarna..

Som en liten rolig sak kan du hitta iPhones i Kina med Android som operativsystem.

IOS

IOS släpptes som en nerbantad variant av operativsystemet OS X och används i Apples mobila enheter iPhone,iPad och iPod touch men även i Apple tv.

Apple har ända från 2009 då man släppte den första versionen utvecklat systemet med nya funktioner. Redan i iPhone OS 3.1 fanns funktionen för multitouch där man kan hantera saker med flera fingrar.

Utvecklingen har fortsatt och idag hanterar man multikörning, GPS-funktioner samt en del andra smarta nyheter för telefoner.

I IOS 5 så släppte man trådlös backup till iCloud samt att operativt är kompatibelt med äldre generationer av deras produkter.

Apple har under den första tiden varit hårda på att följa sin egen standard och inte köra med öppen källkod. När man sedan släpper IOS 8 så är de den första riktiga utvecklarversionen och denna fungerar bara på nyare enheter.

2015 lanserar apple IOS 9 och många användare får då stora problem vid installationen som sedan löste sig efter ett antal fixar,

Apple använder sig av App store för nerladdning av appar och har varit ganska tuffa mot alla utvecklare av applikationer för att den tillskillnad mot Android ska fungera.

Idag säger man att IOS är världens mest avancerade mobila operativsystem som utvecklats för att verkligen utnyttja den inbyggda tekniken i Apples hårdvara.

Företaget satsar mycket pengar på att utveckla ny hårdvara som svarar upp till alla nya funktioner och appar som släpps på marknaden.

 

Idag kan vi nästan hantera allting från våra telefoner som tidigare krävde stor datorkraft. Allt från att betala räkningar, lyssna på musik, ta foton, skicka meddelanden i sociala medier till GPS navigering. IOS är idag ansett som ett mer stabilt operativsystem än Android men det finns fortfarande två läger där man tvistar om vilket som är bäst.